Tradycyjne dania kuchni niemieckiej
Nam, Polakom, kuchnia niemiecka szczególnie kojarzy się z kiełbasami i gulaszami. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ nasi zachodni sąsiedzi gustują w potrawach mięsnych i ziemniaczanych. Ich talerze nie mogą obyć się bez solidnej porcji wieprzowiny lub wołowiny. Wiele jednak zależy od konkretnego landu, ponieważ każdy z regionów może mieć co innego do zaoferowania. I tak na przykład na zachodzie Niemiec możemy dostrzec wpływy francuskie – dania są lekkie i bogate w warzywa. Z kolei na południu kraju zjemy tłusto i dostaniemy duże porcje mięsa, a na północy owoce morza. W Berlinie natomiast możemy zauważyć tendencje wegetariańskie. Istnieje wiele potraw, które są unikatowe i definiują specyfikę kuchni niemieckiej, tak jak u nas schabowy, czy bigos.
Kiełbasy wszelkiego rodzaju, czyli bratwursty, currywursty czy weiβwursty są na tyle ulubionymi przekąskami Niemców, że wolą je jeść zamiast fast-foodów. Wszystko to z zamiłowania do prawdziwie domowej kuchni. Warto też wyróżnić symbol niemieckiego pieczywa czyli – precle. Są one znane szczególnie w Bawarii, jako przystawka do kiełbasy.
Eintopf to bardzo słynne danie, określane jako jednogarnkowe, ze względu na sposób jego wykonania. Ta potrawa w całości może zastąpić obiad. Zawiera zwykle ziemniaki, mięso i warzywa. Wszystkie składniki są razem duszone i podawane w formie gulaszu.
Maultaschen to znane niemieckie pierogi, określane jako szwabskie rawioli. Swoim kwadratowym kształtem faktycznie je przypominają. W środku chowają mięso mielone i wędzone, szpinak i cebulę, ale oczywiście możemy się spotkać z modyfikacjami tego dania.
Kartoffelsalat to po prostu sałatka ziemniaczana. Niemcy to prawdziwi miłośnicy ziemniaków, które lubią jeść w różnych formach.
Kraby z Morza Północnego to prawdziwa gratka dla smakoszy niemieckich nadmorskich kurortów. Można je jeść w sałatce, na surowo, bądź pieczone.
Apfelstrudel to deser jabłkami, który przypomina polski jabłecznik. Wersja niemiecka występuje jednak w postaci strudla. Zawiera dokładnie te same składniki, co nasza szarlotka. Niemcy lubią, gdy jest podawany na ciepło i polany waniliowym sosem.
Tort szwarcwaldzki to jeden z najpopularniejszych rodzajów tortów na świecie. Jest dostępny we wszystkich najlepszych cukierniach. Charakteryzuje się obecnością szwarcwaldzkiego likieru wiśniowego, czekoladowego spodu biszkoptowego oraz naturalnych wiśni. Całe połączenie daje niepowtarzalne doznania smakowe.